Prin calificarea la Campionatul Mondial de tineret din Brazilia în dauna unor forțe precum Croația și Slovenia, handbalul masculin a demonstrat că dispune de noi resurse și poate reveni pe viitor la turneele finale. Câțiva jucători din naționala U21, Racoțea, Rotaru, Negru, Nistor, Șomlea, Iancu, și-au depus o serioasă candidatură pentru prezența lor și în prima reprezentativă în următorii ani.
România s-a calificat la Campionatul Mondial cu un gol înscris în ultimele secunde ale partidei cu Slovenia (27-26). Vlad Rotaru a avut sânge rece și a marcat în urma unei combinații cerute chiar de la time-out de antrenorul Ovidiu Mihăilă. „Am dicutat cu antrenorul despre acea fază la time-out. Eram siguri că o să iasă, cu toții eram încrezători că ne vom califica, deși mai erau 18 secunde până la final. I-am spus lui Nicușor Negru să-mi dea mingea cu încredere că am să o bag în poartă. Și așa a fost. Nu mi-a tremurat mâna deloc”, ne-a relatat pivotul României cum a trăit ultimele secvențe ale partidei care a consemnat calificarea la turneul final din Brazilia.
Adrian Vlad Rotaru (20 ani) nu se consideră erou după această reușită, care îi va marca cu siguranță cariera: „Toată echipa a fost eroică și nu numai în meciul cu Slovenia, ci și cu Bulgaria și Croația. Nu am cedat în niciun moment, cu toții am crezut în forțele noastre și cu toții ne-am numit România”. Pivotul legitimat la CSM București a precizat că turneul de la Pitești a fost privit și ca o revanșă personală, după ce anul trecut această generație a ratat calificarea la Campionatul European dintr-o grupă cu Israel și Luxemburg: „Cred că cel mai important factor a fost încrederea în forțele proprii. Anul trecut ne-am crezut calificați dinainte, iar acest lucru ne-a costat. A fost o lecție pentru noi, nu aceea era valoarea noastră, iar acum am privit lucrurile și ca o revanșă personală”.
Povestea handbalistică, începută la Onești, continuată în Centrul Național de Excelență de la Sighișoara
Povestea handbalistică a pivotului titular din echipa națională U21 a pornit de la Onești, în urmă cu 10-11 ani. „Eram puțin mai înalt, iar la început mergeam la handbal ca să-mi ocup timpul liber, să mă relaxez. Mi-a plăcut însă sportul și cu timpul a devenit o pasiune”, ne-a relatat Rotaru. În 2009, la 15 ani, Rotaru a fost remarcat la un trial la Bacău, ulterior a ajuns într-o tabără de 40 de handbaliști de la Sighișoara, iar în final a fost reținut pentru patru ani în Centrul Național de Excelență. În 2013, el și ceilalți coechipieri din CNE au fost scoși la licitație, însă numai Șomlea și Bucătaru au fost achiziționați de HCM Constanța. Astfel, toată trupa a fost redirecționată apoi de Cristian Gațu la CSM București. „Când am văzut că la acea licitație nu ne-a vrut nimeni, ne gândeam că am muncit patru ani degeaba la Centru. Și ne puneam întrebarea, ce ne facem? Pentru majoritatatea au venit însă ofertele un an mai târziu, după ce am jucat un sezon în Liga Națională la CSM București”, a susținut jucătorul de 20 de ani. Bogdan Vasiliu, președintele secției de handbal de la CSM, împreună cu staff-ul tehnic, Rudic și Mihăilă au decis că acești jucători nu trebuie să le scape din mână și pentru șase băieți din naționala U21, printre care și Rotaru, s-au plătit 20.000 de euro pentru a fi transferați definitiv la echipă. Iar în cele câteva luni din acest sezon, tricolorii au pus umărul la ascensiunea CSM București până pe podiumul Ligii Naționale. Vlad Rotaru a fost chiar unul dintre jucătorii care s-au remarcat, având și o concurență accerbă pe post, Iulian Stamate și Marius Novanc, doi dintre cei mai valoroși pivoți ai României din ultimii ani. Lui Stamate chiar i-a luat fața în atac, iar cu Novanc se duelează pentru titularizare meci de meci.
„De curând mi-am propus să fiu propriul meu model, să fiu original”
Ca orice tânăr jucător, Vlad Rotaru a avut un model din handbalul mondial, suedezul Marcus Ahlm, unul dintre jucătorii importanți ai lui Kiel din ultimul deceniu, retras din activitate în urmă cu un an și jumătate. „Ahlm a fost un pivot extraordinar, mi-a plăcut foarte mult. De curând mi-am propus să fiu propriul meu model, să fiu original”, a fost declarația plină de încredere oferită de jucătorul lui CSM București.
Andreea Pricopi i-a ținut pumnii strânși lui Adrain Rotaru și i-a transmis mesaje de felicitare imediat după joc
Un pasionat și al jocurilor video, Rotaru și-a găsit deja liniștea și în viața personală. El trăiește o frumoasă poveste alături de Andreea Pricopi, handbalistă la Corona Brașov, de asemenea componentă de bază a echipei de tineret care în vara trecută a ajuns la final de drum și care cochetează deja cu prima reprezentativă. „Muncește la fel de mult ca și mine și, cine știe, poate pe viitor vom merge împreună la turneele finale, fiecare încercând să ajungă pe podiumuri mondiale și europene. Ne-am cunoscut la Bac-ul olimpicilor de la Ploiești în 2013, am început să vorbim și din puțin câte puțin s-a născut ceva frumos”, ne-a povestit Rotaru.
În finalul discuției cu ProSport, jucătorul care a marcat golul de aur pentru România a vorbit și despre turneul final din Brazilia. „Vom munci de 10 ori mai mult pentru acest Mondial. Ne dorim chiar și o medalie, dar nu vrem să zburăm ca baloanele”, a concluzionat Rotaru.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER